Tilbake

Carl Fredriksens Transport

Hva ville jeg ha gjort? Det er spørsmålet man umiddelbart stiller seg når man hører historien om Carl Fredriksens Transport. Ville jeg ha risikert noe for å hjelpe eller ville jeg latt være? Avstanden i tid gjør at disse spørsmålene blir mulige.

Carl Fredriksen Transport er navnet på den største flyktningetransporten fra Norge til Sverige under 2.V.K. I løpet av seks uker i 1942/43 ble rundt 1000 personer reddet ombord på lastebiler: Ca.500 jøder og 500 norske milorg-soldater. Det begynte 27.oktober 1942: tidlig om morgenen banket det på i gartneriet til Rolf Syversen på Carl Berner i Oslo. Utenfor stod de fire brødrene London. De var tydelig redde: «Du må hjelpe oss, tyskerne har nettopp tatt faren vår. Alle jødiske menn blir arrestert.»

Rolf Syversen hadde ikke vært involvert i motstandsarbeid og han skulle bli far om ikke lenge. Likevel satte han livet på spill for å redde jødiske flyktninger. For Brødrene London var bare begynnelsen på en av krigens mest dramatiske redningsaksjoner. Forestillingen følger menneskene ombord i tre av lastebilene: Familien London, den nitten år gamle jødiske jenta Sara Tomsinsky (Gogo) og de to tsjekkiske barna Vera og Tibor. Disse menneskene skulle komme til å få vidt forskjellige skjebner.

Donau-transporten, fangeskipet som fraktet 532 jødiske barn, voksne og gamle til Auschwitz ligger som et dramatisk og tragisk bakteppe. Per Jostein Aarsand forteller historien på en måte som gjør det mulig å ta inn krigens alvor og Solfrid Molland spiller jødisk musikk på trekkspill og synger på jiddisch. Hun er i dag venn av 93 år gamle Sara Tomsinsky

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Østfold kulturutvikling
  • Kunstnere/grupper: Solfrid Molland og Per Jostein Aarsand
  • Idé/opplegg: Produsent: Per Jostein Aarsand, regi: Kjersti Haugen, dramaturgi: Janne Rønningen

Om kunstner / utøver / gruppe

Solfrid Molland er sanger, pianist og komponist. Hun vokste opp med russisk folkemusikk, sigøynermusikk og europeisk kunstmusikk - et toneunivers hun henter inspirasjon fra som musiker og komponist. På reiser i Europa lærte hun sigøynersanger av romfolket og komponerte musikk til ulike europeiske katedraler. Dette arbeidet samlet hun i 2011 og 2014 til CD´ene Katedral for Tapte Drømmer og Musikken er mitt fedreland ved Kirkelig Kulturverksted hvor hun setter lys på romas sterke musikkkultur og påvirkning på vår europeiske kulturarv.

Molland ble tildelt Oslo By Kunstnerpris 2014 for dette arbeidet.

---------

Per Jostein Aarsand er profesjonell forteller, var med på å grunnlegge Fortellerhuset i 2002 og Fortellerfestivalen i2004.Per Jostein Aarsand var i flere år kunstnerisk leder for denne i Oslo. Han underviser i fortellerkunst på HiOAog i skoleåret 16/17, turnerer han med fem forskjellige forestillinger i åtte fylker rundt om i hele landet. I 2014 ble Per Jostein tildelt Statens kunstnerstipend for prosjektet Røtter i Groruddalen og i 2013 ble han nominert til Gullsekken for beste skoleforestilling i Østfold, med forestillingen Østfolk.

Per Jostein Aarsand vokste opp på Stovner og har lenge arbeidet med egne oppvekst-historier. Han er kjent for å skape god kontakt med tilhørerne. Per Jostein Aarsand har studert Drama-og teaterkommunikasjon ved HioA, med Dramaturgi og Fortellerkunst. I tillegg har han Cand. mag.grad fra UiO.


Publikumskommentarer

Takk for en flott forestilling i dag! Publisert av: Merete Kronholm (klasse 3. klasse Mysen vgs) – 17.1.2018 20:14